Z ostatniej chwili

Słodycze to nasz narkotyk

Ile razy postanowiłaś sobie, że nie będziesz już jeść słodyczy? Ile razy złamałaś to postanowienie? Odpowiedź pozostawimy waszym sumieniom i postawimy jeszcze jedno pytanie – czy kiedykolwiek zastanawiałaś się, dlaczego tak trudno rozstać nam się z cukrem? Być może Cię to zaskoczy, ale nie jest to do końca zależne od siły woli!
 

Niebezpieczny nawyk
Na pewno nie jest Ci obce zastępowanie normalnych posiłków batonem lub tabliczką czekolady. O ile robisz to „raz na jakiś czas”, czyli powiedzmy raz w miesiącu, a nie średnio cztery razy w tygodniu – nie ma w tym nic niepokojącego. Martwić możesz się zacząć wtedy, kiedy uświadomisz sobie, że nie jesteś w stanie przeżyć dnia bez dawki cukru i przy okazji nie zabić wszystkich dookoła. Dlaczego tak jest?
Naukowcy postanowili zająć się i tym frapującym problemem i po odpowiednich badaniach dowiedli, że cukier zaburza pracę mózgu. Działa na nas mniej więcej podobnie jak narkotyk! Ponieważ im więcej go spożywasz, tym bardziej rośnie na niego zapotrzebowanie. Pomimo tego, że wciąż żywa pozostaje teoria, jakoby słodycze wpływały negatywnie tylko na stan naszej kondycji, współcześnie prowadzone badania silnie podkreślają ich niebezpieczny wpływ na naszą psychikę. Brak cukru w organizmie osoby uzależnionej powoduje rozdrażnienie, stres, rozkojarzenie, a nawet agresję!
 

Czekolada jako sposób na stres?
Ile razy czytałyśmy, że jedzenie czekolady poprawia nasze samopoczucie i wyzwala hormony radości? Niestety, to jedno z niewielu pozytywnych aspektów spożywania słodyczy. Serotoninę uwolnić w naszym organizmie możemy też na wiele innych sposobów, tym samym skutecznie zamieniając czekoladę (na przykład bananem czy płatkami owsianymi z miodem).
Osoby, które zajadają stres słodkościami są narażone na ekspresowe wręcz tycie oraz poważne uzależnienie od cukru. Jak już wspomnieliśmy powyżej, wiąże się to nawet ze zmianami w mózgu (który reaguje tak, jak mózg osoby uzależnionej).
 

Cukier jako przyczyna otyłości
Odżywiasz się zdrowo, unikasz słonych przekąsek i jedzenia typu fast-food? To bardzo dobrze! Pamiętaj jednak o tym, że to nie tłuszcze są odpowiedzialne za najszybsze tycie. Nasze organizmy przy odpowiedniej diecie są w stanie pobierać energię tylko z tłuszczy! Natomiast to właśnie cukier jest naszym największym wrogiem, jeśli chodzi o walkę z tkanką tłuszczową.

Autorzy portalu

logo-footer

Na naszej stronie znajdziesz ciekawostki o słodyczach oraz odkryjesz tajemnice kuchni włoskiej. Zapraszamy do czytania :)

Często czytane

Dlaczego kochamy włoską kuchnię
Mity na temat kuchni włoskiej
Ciekawostki o włoskiej kuchni

Świeże newsy branżowe

Cała prawda o słodyczach
Zdrowe odwyczajanie się od słodyczy
Czym zamienić słodycze?
© Copyright nadwislanski. All Rights Reserved.