Z ostatniej chwili

Jak skutecznie zapomnieć o słodyczach?

Każda z nas wie, jak ciężko wypracować w sobie nawyk niejedzenia słodyczy. Niestety, nagłe odstawienie cukru nie przyniesie długotrwałych skutków – kluczem do sukcesu nie jest zaprzestanie z dnia na dzień jedzenia słodkości, ale pracowanie nad swoimi nawykami żywieniowymi każdego dnia. Aż do momentu, w którym poczujemy, że słodycze nie są nam wcale potrzebne do życia.
 

Jak skutecznie odstawić słodycze?
Sekretem walki z cukrem jest… zamienienie go czymś innym! Na początek podstawowa wiedza – nasz organizm przyjmuje dwa rodzaje cukrów: cukry proste (czyli słodycze, które powodują nagły skok energii, „zamieszanie” oraz szybkie uwolnienie się serotoniny, czyli hormonu szczęścia) oraz cukry złożone (takie, które przyswajają się dłużej i dzięki którym energia jest równomiernie rozprowadzana i zużywana).
Po pierwsze, cukry proste możemy zastąpić… białkiem. Bądźmy przekorni, gdy mamy ochotę zjeść coś słodkiego, zastąpmy słodycz na pełnowartościowy produkt. Zamiast czekolady zjedz więc pół piersi z kurczaka (w dowolnie przyrządzony sposób), a batona zastąp kanapką z chudym mięsem. Twój głód zostanie zaspokojony, a Ty przestaniesz myśleć o słodkiej przekąsce.
Po drugie, nie rób słodyczowych zapasów. Te, które już masz rozdaj rodzinie i bliskim albo zjedz je w dłuższym okresie czasu. Na pewno podczas swojego „cukrowego odwyku” nie powinnaś chodzić pomiędzy sklepowymi półkami wypełnionymi czekoladami i żelkami. Te przy kasie staraj się ignorować, a jeśli nie jesteś w stanie, pomyśl najpierw, ile wysiłku kosztuje Cię cały proces odzwyczajania się od cukru. Zamiast słodyczy kup owoce!
Po trzecie, miód. Miód to chyba jedyny zdrowy cukier dla naszego organizmu. Zawarty w nim cukier jest zupełnie inaczej trawiony niż ten z czekolady, bo zamiast w tkankę tłuszczową, przeznaczany jest na bieżące spalanie energii. W akcie desperacji zjedz łyżeczkę miodu i popij ją szklanką wody. Pamiętaj jednak, żeby zaopatrywać się tylko w miód dobrej jakości, bo kupowanie dosładzanego białym cukrem miodu nie ma w ogóle żadnego sensu.
 

Czyli chodzi o jakość, a nie o ilość
Jeśli naprawdę już nie możesz wytrzymać bez słodkiej przekąski, postaw na jej jakość. Zamiast mlecznej czekolady wybierz wysokiej jakości gorzką czekoladę, a zamiast waniliowych lodów – sorbet owocowy. Zamiast gazowanych napojów, do zwykłej wody dodawaj owoców, a na pewno docenisz takie walory smakowe!

Autorzy portalu

logo-footer

Na naszej stronie znajdziesz ciekawostki o słodyczach oraz odkryjesz tajemnice kuchni włoskiej. Zapraszamy do czytania :)

Często czytane

Dlaczego kochamy włoską kuchnię
Mity na temat kuchni włoskiej
Ciekawostki o włoskiej kuchni

Świeże newsy branżowe

Cała prawda o słodyczach
Zdrowe odwyczajanie się od słodyczy
Czym zamienić słodycze?
© Copyright nadwislanski. All Rights Reserved.