Z ostatniej chwili

Dlaczego słodycze są dla nas złe?

Czy wiedzieliście, że jedzenie słodyczy może stać się nałogiem? Nie jest istotne, czy codziennie jecie jednego czekoladowego cukierka, czy dwie tabliczki czekolady, istotne jest to, w jaki sposób reagujecie na brak cukru.
 

Cukier jako „biały” zabójca
Nie bez powodu cukier nazywany jest „białym” lub „cichym” zabójcą. Spożywanie cukru daje nam więcej negatywnych niż pozytywnych aspektów. Dlaczego więc ciągle sobie na to pozwalamy? Mając świadomość, że słodycze zawierają potężne ilości pustych kalorii (na przykład tabliczka czekolady z orzechami to jednorazowy strzał 600 kalorii), nie jesteśmy w stanie się od nich uwolnić. Ale nie tylko o kalorie chodzi, cukier poważnie zagraża całemu naszemu organizmowi. Zaczynając od psucia zębów, zwłaszcza jeśli jemy lizaki lub cukierki, które przez długi czas pozostają w jamie ustnej, przez różne skórne alergie, wypryski, problemy z cerą, aż do zakwaszenia całego organizmu. Nie wspominając już o szybkim przybieraniu tkanki tłuszczowej.
 

Jedzenie słodyczy to poważny nałóg
I nie ma w tym stwierdzeniu żadnej przesady. Na pewno zdarzyło Wam się zaobserwować dzieci, które przez zajadanie się słodkościami tracą zainteresowanie innym jedzeniem, co bardzo odbija się na kondycji ich organizmu. Zresztą, uderzmy się w pierś i przypomnijmy sobie, ile razy zastąpiliśmy pożywne śniadanie bułką z czekoladą, drugie śniadanie batonem, obiad ciastem, a kolację czekoladą, wszystko po to, by jakoś „przeżyć”? Tak, cukier daje nam uczucie sytości i chwilowy skok energii, przez co na pewien czas możemy mieć złudzenie, że zwiększyła się wydolność naszego organizmu. Nie jest to jednak pozytywne działanie cukru, ponieważ im częściej staramy się „przeżyć” na słodkich przekąskach, tym więcej musimy ich jeść by zadziałały.
Natomiast brak cukru w organizmie objawia się u nas frustracją, nerwowością, niepokojem czy nawet agresją! Czujemy się „naładowani” energią, więc nie potrafimy skupić się nam na jednej rzeczy, przez co czas naszej pracy znacznie się wydłuża. Czy naprawdę tego chcemy? Ponadto, cukier zawarty w słodyczach powoduje znaczne obniżenie naszej odporności (bo skąd organizm ma czerpać potrzebne witaminy?), a nawet zaostrza stany zapalne. Jedząc słodkości podczas choroby możemy być pewni, że ta chwilowa przyjemność tylko wydłuży nasze zmagania z wirusami. Zastanówmy się więc dwa razy, zanim sięgniemy po kolejną czekoladę.

Autorzy portalu

logo-footer

Na naszej stronie znajdziesz ciekawostki o słodyczach oraz odkryjesz tajemnice kuchni włoskiej. Zapraszamy do czytania :)

Często czytane

Dlaczego kochamy włoską kuchnię
Mity na temat kuchni włoskiej
Ciekawostki o włoskiej kuchni

Świeże newsy branżowe

Cała prawda o słodyczach
Zdrowe odwyczajanie się od słodyczy
Czym zamienić słodycze?
© Copyright nadwislanski. All Rights Reserved.