Z ostatniej chwili

Czym zamienić słodycze?

Małymi krokami osiągamy sukces i zmieniamy swoje nawyki. Cokolwiek zrobimy od razu, nie przyniesie nam długotrwałych i satysfakcjonujących efektów. Mowa oczywiście o walce z naszym najgorszym wrogiem – cukrem.
 

Jak skutecznie walczyć z cukrem?
Nie od dziś wiadomo, że cukier sieje spustoszenie w naszym organizmie. Nie bez powodu zresztą nazywa się go „białym” lub „cichym” zabójcą – powoduje poważne uzależnienia, a co za tym idzie, zmiany w mózgu, które rzutują na nasze zachowanie. Ile razy zdarzyło nam się być zdenerwowanym, rozkojarzonym, nadpobudliwym czy wręcz agresywnym, jeśli nie zjedliśmy tego dnia choćby batona? Zatem z cukrem, jak z każdym uzależnieniem, trzeba walczyć krok po kroku – ale skutecznie.
Trzeba też zaznaczyć małe rozróżnienie dotyczące cukrów prostych oraz cukrów złożonych. Te pierwsze to właśnie słodycze, które powodują nagły przypływ energii, „doładowanie” i uwolnienie serotoniny. Jedząc duże ilości cukrów prostych narażamy się na szybki przyrost tkanki tłuszczowej i różne alergie skórne, jeśli chodzi o aspekt czysto fizyczny. Natomiast cukry złożone to takie, które trawione są w naszym organizmie dłużej, dzięki czemu energia jest rozkładana równomiernie i nie powodując przy tym złego samopoczucia.
 

Kluczem do sukcesu są zamienniki
Czym możemy zastąpić cukry proste? Istnieją trzy alternatywne rodzaje cukru do popularnego i trującego cukru białego: ksylitom (cukier brzozowy), miód oraz stewia (naturalny słodzik). Jeśli chodzi o cukier brzozowy, to posiada on o ponad połowę mniej kalorii od białej wersji oraz bardzo niski indeks glikemiczny (nie podnosi poziomu cukru we krwi). Możemy go używać zarówno do pieczenia jak i do słodzenia. Poza tym ma również bakteriobójcze właściwości i odczyn zasadowy, więc nie przyczyni się do zakwaszania organizmu. O miodzie rozpisywać się nie ma co – pomimo tego, że ma więcej kalorii niż biały cukier, jest wielokrotnie od niego zdrowszy i bogatszy w składniki odżywcze. Natomiast stewia to naturalny i bardzo słodki słodzik (o zerowej ilości kalorii!), zawierający witaminy z grupy B i minerały.
Popularnym zamiennikiem u naszych zachodnich sąsiadów jest również syrop klonowy – niesamowicie słodki i odżywczy. Problem może być z dostępnością prawdziwego syropu klonowego w Polsce (nie ma sensu wydawać pieniędzy na podróbki), bo internetowa przesyłka jest kosztowna.

Autorzy portalu

logo-footer

Na naszej stronie znajdziesz ciekawostki o słodyczach oraz odkryjesz tajemnice kuchni włoskiej. Zapraszamy do czytania :)

Często czytane

Dlaczego kochamy włoską kuchnię
Mity na temat kuchni włoskiej
Ciekawostki o włoskiej kuchni

Świeże newsy branżowe

Cała prawda o słodyczach
Zdrowe odwyczajanie się od słodyczy
Czym zamienić słodycze?
© Copyright nadwislanski. All Rights Reserved.