Z ostatniej chwili

Cała prawda o słodyczach

Każda kobieta walcząca z dodatkowymi kilogramami wie, jaką męką jest odstawianie słodyczy. Do tej pory wystarczyło zjeść czekoladę, by jakoś poradzić sobie ze stresem lub pocieszyć się na koniec długiego i męczącego dnia, a teraz trzeba wymyślić inne sposoby. Jednak im dalej zajdziemy w długim procesie odzwyczajania się od spożywania cukru, tym z zadziwieniem stwierdzimy, że tak naprawdę w ogóle go nie potrzebujemy, by mieć dobry humor.
 

Cukier: kochamy go i nienawidzimy
Jedzenie cukru bardzo negatywnie oddziałuje na nasz mózg, kondycję fizyczną i organizm. Wynika to z tego, że cukry proste (czyli ogólnie mówiąc: słodycze) szybko dostają się do krwioobiegu i podnoszą poziom glukozy, przez co wzrasta poziom insuliny. Powoduje to gwałtowny wzrost energii – to uczucie, kiedy jesteśmy nieznośnie „naładowani” – a co za tym idzie, również szybki spadek energii. Badania dowodzą, że częste spożywanie słodyczy prowadzi do nietolerancji glukozy lub cukrzycy. Czy naprawdę warto doprowadzać się do takiego stanu? Ponadto, nasz organizm skupiając się na obniżaniu poziomu cukru we krwi znacznie spowalnia proces trawienia, co powoduje zaleganie jedzenia w żołądku, a w konsekwencji zaparcia, zgagi, problemy z hemoroidami, pogarsza się kondycja naszej skóry (wypryski, alergie, zmęczenie), a organizm traci odporność. Bardziej niż ludzie cukier kochają chyba tylko bakterie – więc jeśli jesz słodycze w czasie choroby, dajesz im idealną pożywkę do rozmnażania.
 

Cukier jak narkotyk
Słodycze silnie uzależniają. Niejeden lekarz porównuje uzależnienie od słodkości do uzależnień od alkoholu czy narkotyków! Chodzi o sposób, w jaki działa nasz mózg. Szybki skok energii poprawia humor, by za kilkanaście minut poczuć przygnębienie. Im bardziej jesteśmy uzależnieni od cukru, tym więcej potrzebujemy, by wyzwolić hormony szczęścia, a częściej dopada nas coraz silniejsza depresja.
 

Cukier jest przyczyną poważnych chorób
Chorób, z których nie da się wyleczyć w dwa tygodnie. Choroby układu sercowo-naczyniowego, szybki wzrost masy ciała – a za tym szereg chorób osób otyłych, czy cukrzyca do dopiero początek długiej i zdecydowanie nie słodkiej listy. Szczególnie nie zalecamy dawać słodyczy dzieciom, ponieważ nadmiar cukru powoduje u nich silną nadpobudliwość, nie wspominając już o chorobach zębów i dziąseł.

Autorzy portalu

logo-footer

Na naszej stronie znajdziesz ciekawostki o słodyczach oraz odkryjesz tajemnice kuchni włoskiej. Zapraszamy do czytania :)

Często czytane

Dlaczego kochamy włoską kuchnię
Mity na temat kuchni włoskiej
Ciekawostki o włoskiej kuchni

Świeże newsy branżowe

Cała prawda o słodyczach
Zdrowe odwyczajanie się od słodyczy
Czym zamienić słodycze?
© Copyright nadwislanski. All Rights Reserved.