Z ostatniej chwili

Tradycyjne przepisy włoskiej kuchni

Śródziemnomorska kuchnia uchodzi za jedną z najzdrowszych kuchni w Europie! Dzięki dbałości o najwyższą jakość stosowanych składników oraz miłość do jarzyn, ryb, owoców morza, ziół i oliwy czyni tę kuchnię idealną dla osób preferujących zdrowy styl żywienia.
 

Kuchnia włoska – prostota w przygotowaniu i różnorodność wyboru
Oczywiście, każdy rodowity Włoch uważa, że jego kuchnia jest najlepsza na świecie. I na pewno ma rację, ponieważ reszta świata kocha przepisy z włoskich stołów! Italia, która składa się z 20 regionów, gdzie każdy region szczyci się własnymi tradycyjnymi przepisami i recepturami, ma nam do zaproponowania znacznie więcej niż „tylko” pizzę i pasty. Zaczynając od dziesiątek różnych makaronów (do spaghetti, lasagne ravioli… wymieniać można długo), przez wytworne sery z mleka owczego lub krowiego, aż do egzotycznych dla nas sposobów na przyrządzanie owoców morza czy tofu. Czy wiedzieliście, że we Włoszech doliczono się około 400 rodzajów serów, 250 różnych wędlin i 200 rodzajów pieczywa? Wolimy nie liczyć już win, kaw czy chociażby oliwek, które we Włoszech występują w ogromnej ilości odmian.
 

Klasyka kuchni włoskiej
To, oczywiście – makarony, które każda włoska gospodyni potrafi przyrządzać na różne sposoby. Nie zapominajmy również o międzynarodowej sławie, czyli pizzy, którą na koniec XIX wieku wymyślono w Neapolu na cześć królowej Małgorzaty. Każdy z dwudziestu włoskich regionów ma swoje popisowe dania, np. Rzym słynie z makaronów! Włosi cenią również niezmiennie domowe wyroby, więc w ich kraju napotkamy na bardzo dużo małych tradycyjnych zakładów – chleby wypiekane są przez kameralne piekarnie, dlatego poza sieciowymi hipermarketami bardzo trudno kupić zwykły biały krojony chleb. Im głębiej zapuścimy się na południe Włoch, tym pieczywo będzie cięższe, chrupkie i słone – chociaż nie ma problemu z poproszeniem o wersję niesolonego chleba.
 

Warzywa na piedestale
Czy pamiętacie jeszcze, że to właśnie za sprawą żony króla Zygmunta Starego – Bonie Sforzy – mamy w Polsce pomidory, cebulę, czosnek czy „włoszczyznę”? Włosi kochają warzywa i są mistrzami w ich przyrządzaniu, a z samych pomidorów mogą zrobić niebywałe cuda od sosów i zup po dania główne! A z pomidorami nieodłącznie kojarzy nam się mozzarella, bazylia i oregano – z tych prostych składników już mamy zdrową i bogatą w witaminy przekąskę! Smacznego!

Autorzy portalu

logo-footer

Na naszej stronie znajdziesz ciekawostki o słodyczach oraz odkryjesz tajemnice kuchni włoskiej. Zapraszamy do czytania :)

Często czytane

Dlaczego kochamy włoską kuchnię
Mity na temat kuchni włoskiej
Ciekawostki o włoskiej kuchni

Świeże newsy branżowe

Cała prawda o słodyczach
Zdrowe odwyczajanie się od słodyczy
Czym zamienić słodycze?
© Copyright nadwislanski. All Rights Reserved.