Z ostatniej chwili

To, co kochamy we włoskiej kuchni

Włochy to dwadzieścia różnorodnych regionów o godnej pozazdroszczenia kulturze jedzenia i picia. Nigdzie na świecie nie znajdziemy tak doskonałych makaronów i pizz z dodatkiem oliwy. Na północy Włoch możemy rozkoszować się wyśmienitymi serami z krowiego mleka oraz risotto, gdy na południe słynie z serów z owczego mleka i pasty w setkach wariacji.
 

Za co kochamy kuchnię włoską najbardziej?
1. Po pierwsze – za pizzę. Czym byłby nasz świat bez tego legendarnego drożdżowego placka? Pierwotnie powstała w Neapolu w 1895 roku (gdy pewien neapolitańczyk na emigracji w USA otworzył pierwszą pizzerię), chociaż największą sławę zyskała w Ameryce Północnej, Australii i w Europie. Dopiero długo później, bo w latach siedemdziesiątych poprzedniego stulecia zwrócili na nią baczniejszą uwagę sami Włosi.
2. Po drugie, za pastę. Statystyki mówią, że przeciętny Włoch w ciągu roku zjada około dwudziestu pięciu kilogramów makaronu! Ciekawi jesteśmy, ile kilogramów zjada przeciętny Polak… w każdym razie, kochane przez nas makarony pochodzą z Sycylii i tradycyjnie wyrabia się je z twardej pszenicy oraz gotuje al dente. Najpopularniejszą formą pasty jest oczywiście spaghetti, które zawdzięcza sławę na pewno prostotą i szybkością przygotowania. Poza tym, każdego dnia możemy przyrządzać spaghetti z innym sosem i nigdy się nam nie znudzi!
3. Po trzecie, za sery. Sery są bowiem podstawą włoskiej kuchni – mozzarella ( z krowiego mleka) jako nieodłączny dodatek do pizzy, sałatek czy panini, miękki ser pleśniowy Gorgonzola i niezastąpiony parmezan, czyli Parmigiano-Reggiano. Szacunek budzi już długotrwały proces wytwarzania parmezanu, w który wlicza się 25 dniowe moczenie w soli, suszenie i dojrzewanie.
4. Za wędliny. Włosi słyną z przepysznych i soczystych wędlin i kiełbas oraz również w sztuce przyprawiania mięs. Jeśli kiedykolwiek będziesz we Włoszech, koniecznie spróbuj prawdziwej włoskiej ostrej salami oraz delikatnej prosciutto.
5. Za owoce morza! Dzięki sprzyjającemu geograficznemu położeniu, Włosi słyną z przygotowywania potraw z owoców morza. Na włoskich targach największą popularnością cieszą się małże, morskie ślimaki i trąbiki, ale światowe podniebienia podbijają homary, langusty i kalmary.
6. Za wino. Ostatni podpunkt zostawiliśmy na koniec – we Włoszech każdy region może pochwalić się tradycyjnym winem o unikalnej recepturze. Włosi pijają dużo wina, ale zwykle popijają je wodą, by nie ulegać upojeniu alkoholowemu.

Autorzy portalu

logo-footer

Na naszej stronie znajdziesz ciekawostki o słodyczach oraz odkryjesz tajemnice kuchni włoskiej. Zapraszamy do czytania :)

Często czytane

Dlaczego kochamy włoską kuchnię
Mity na temat kuchni włoskiej
Ciekawostki o włoskiej kuchni

Świeże newsy branżowe

Cała prawda o słodyczach
Zdrowe odwyczajanie się od słodyczy
Czym zamienić słodycze?
© Copyright nadwislanski. All Rights Reserved.